Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Consulatul Republicii Moldova la Odesa

A A A

Ce este un coronavirus?

Publicat:Tue, 24/03/2020 - 22:05

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai des întîlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.

__________________________________________________________________________________

Pentru cetățenii străini:

Începând cu 17 martie 2020, ora 00.00, se sistează toate cursele aeriene, auto și feroviare regulate și neregulate de pasageri prin toate punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Pentru cetățenii Republicii Moldova și alte categorii:

Începând cu 17 martie 2020, ora 00.00, vor funcționa următoarele puncte de trecere internaționale rutiere:Criva - Mamalîga; Briceni - Rossoșeni; Otaci – Moghilev-Podolsk; Palanca – Maiaki-Udobnoe; Tudora – Starokazecie; Mirnoe – Tabaki; Giurgiulesti – Reni.

*Se autorizează intrarea în Republica Moldova prin punctele de trecere sus-menționate a următoarelor categorii:

  • cetățenilor Republicii Moldova;

  • cetățenilor străini și apatrizilor domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară pe teritoriul Republicii Moldova;

  • conducătorilor auto și personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren;

  • membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor misiunilor internaționale, precum și membrilor de familie ale acestora.

Restricțiile menționate vor fi valabile până pe 1 aprilie 2020, orele 00:00.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Începând cu 00.01 (ora Kiev) 16 martie 2020, pe o perioadă de două săptămâni, nu se va efectua trecerea peste frontiera de stat a Ucrainei a cetățenilor străini și a persoanelor apatride, la intrarea în Ucraina, inclusiv la tranzit.

Totodată, se recomandă consultarea paginii oficiale a Poliției de Frontieră a Republicii Moldova http://www.border.gov.md/index.php/ro/5253-masuri-noi-si-restrictii-de-circulatie-prin-punctele-de-trecere-a-frontierei-de-stat?fbclid=IwAR2JvKYVL25Z_a2wYVdh1a9EPWRQIzj3C3qLTr_BO_mjwtTYy8YXzkixSYk

Alte întrebări frecvente pot fi consultate pe pagina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova: https://msmps.gov.md/ro/content/coronavirus

Prin Legea privind modificarea unor acte legislative ale Ucrainei cu scopul prevenirii apariției și răspândirii bolii coronavirusului (COVID-19), nr.530-IX din 17 martie 2020, s-a stabilit că străinii și apatrizii, care nu au reușit să părăsească teritoriul Ucrainei sau nu au avut posibilitatea de a apela la organele/unitățile teritoriale ale Serviciului Migrațional de Stat al Ucrainei cu solicitarea prelungirii termenului de ședere în Ucraina și/sau prelungirea permisului de ședere, în legătură cu introducerea carantinei, nu sunt trași la răspundere administrativă pentru încălcarea legislației privind statutul juridic al străinilor și apatrizilor, dacă astfel de încălcări au avut loc în perioada sau datorită introducerii carantinei.